Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδοφράγματα στις δυναστείες της Μ. Ανατολής

Για πολλούς Άραβες πολίτες η τάση προς το tawrith -την κληρονομική δυναστεία- θεωρείται επί μακρόν η χειρότερη προσβολή της ελπίδας της κοινωνίας να αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία.

  • Roula Khalaf, Middle East Editor
Οδοφράγματα στις δυναστείες της Μ. Ανατολής
Οι Αιγύπτιοι που ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καΐρου αυτήν την εβδομάδα δεν ζητούσαν μόνο την κατάργηση της 30ετούς ηγεσίας του Hosni Mubarak. Στόχος τους ήταν επίσης να ρίξουν τον διαφαινόμενο μελλοντικό Πρόεδρο της χώρας: τον γιο του Mubarak, Gamal.

Για τους Αιγύπτιους, όπως και για πολλούς Άραβες της περιφέρειας, η τάση προς το tawrith -την κληρονομική δυναστεία- θεωρείται επί μακρόν η απόλυτη κατάλυση της ελπίδας της κοινωνίας να αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία.

Καθώς οι διαμαρτυρίες μεταδίδονται σε όλο τον αραβικό κόσμο, αρχής γενομένης από την Τυνησία, η διαδοχή των δυναστειών στις δημοκρατίες της περιφέρειας θα είναι πιθανότατα το μεγάλο θύμα.

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη αντίθεσης με το καθεστώς Mubarak, εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέβηκαν στους δρόμους του Καΐρου και σήμερα για να διαμαρτυρηθούν. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τα πλήθη, ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις και συνελήφθησαν 500 άτομα.

Ακόμη κι αν ο γηραιός κ. Mubarak αντέξει στις πιέσεις, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες κατάφεραν μοιραίο χτύπημα στην προσπάθειά του να ανεβάσει στην εξουσία τον γιο του, 47χρονο πρώην τραπεζίτη, τον οποίο στηρίζει το κυβερνόν Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα.

"Η ιδέα του tawrith πλήττεται θανάσιμα μετά την Τυνησία και το Κάιρο", αναφέρει πολιτικός αναλυτής στη Μέση Ανατολή.

Από το 2000, όπου ο Σύριος Hafez al-Assad πέρασε ομαλά την προεδρική εξουσία στον γιο του Bashar, πολλοί μακροχρόνιοι Άραβες ηγέτες παίζουν με την ιδέα να συνεχίσουν να κυβερνούν τις χώρες από τον... τάφο.

Αν και ο λαός την απεχθάνεται, η διαδοχή των δυναστειών έχει κάποια απήχηση μεταξύ των δυτικών που υποστηρίζουν τα απολυταρχικά καθεστώτα στον αραβικό κόσμο, θεωρώντας ότι διασφαλίζουν τη συνέχιση της σταθερότητας, ειδικά σε κράτη που θεωρούνται στρατηγικοί τους σύμμαχοι.

Ο έκπτωτος Zein al-Abidine Ben Ali της Τυνησίας έχει παραδώσει μεγάλες οικονομικές δυνάμεις σε μέλη της οικογένειάς του και πολλοί πολιτικοί υποπτεύονται ότι είχε πρόθεση να προωθήσει τη σύζυγό του Leila στην προεδρία.

Στην πάμφτωχη Υεμένη, ο Ali Abdullah Saleh, που κυβερνάει για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα από τον Mubarak, προετοιμάζει τον γιο του Ahmed, επικεφαλής της ειδικής στρατιωτικής φρουράς και της εθνικής φρουράς της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, η Υεμένη συγκλονίστηκε από πολυήμερες διαμαρτυρίες, με αίτημα τη λήξη της εξουσίας του Saleh και των σχεδίων του για διαδοχή.

Ο Λίβυος Muammer Gaddafi φαίνεται πως προετοιμάζει όχι έναν, αλλά δύο γιους του, βάζοντάς τους τον έναν απέναντι στον άλλον στον αγώνα διαδοχής. Το άλλοτε ανερχόμενο αστέρι, ο 39χρονος Saif al-Islam, που δήλωνε πρωταθλητής μεταρρυθμίσεων, σβήνει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της διαμάχης για την εξουσία με τον αδελφό του Muatassim, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v